WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Ritesh
Posts: 551
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:37 am
Location: India
Contact:

WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby Ritesh » Wed Dec 27, 2017 5:32 pm

Hi Espressif Developer or Loboris,

We had started to work on nghttpd2 library for HTTP Client and Server purpose. We had ported sample HTTP Web Server example and updated it based on our project requirement.

W have checked almost all post, get, Delete, put APIs with Json and XML file support which works fine without issue if tested it basic test-cases.

But, When we executed same testcases into overnight test at that time WiFi AP mode suddenly stopped and we are getting below prints after 5 to 10 Minutes.

W (698602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd8948

W (700602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd8958

W (702602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd8968

W (704602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd8978

W (706602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd8988

W (708602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd8998

W (710602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd89a8

W (712602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd89b8

W (714602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd89c8

W (716602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd89d8

W (718602) wifi: pp task q full: s=11 p=3ffd89e8

So, We had also tried to capture WiFi traces but didn't find much details where it has been breaking it.

Please suggest me why and in which situation this type or error will come and AP will be disappeared and how to resolve that issue.

Let me know if need anything else for this issue.
Regards,
Ritesh Prajapati

Ritesh
Posts: 551
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:37 am
Location: India
Contact:

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby Ritesh » Thu Dec 28, 2017 5:00 pm

Hi Espressif Systems Developer,

We had also tried following test case and faced AP disappeared issue on long run test.

1) Created AP with fixed SSID and Password
2) Created one task which is continuously writing some dummy data of 900 Kbytes from 0x300000 using SPI Flash APIs.
3) Connected one System with this AP and ping is going on continuesly from system to WiFi Device.
4) We are using ESP32 IDF 2.1 for development purpose.
5) ESP32 Core V2 board is used in which 4 MB ESP-WROOM-32 module is used.

So, Once we faced this issue after 10 to 15 Minutes, we are getting WiFi pp queue full error which I have posted earlier.

Please let me know if you guys have any idea regarding this type of issue.
Regards,
Ritesh Prajapati

abcdcadb
Posts: 36
Joined: Mon Aug 07, 2017 1:28 am

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby abcdcadb » Wed Jan 03, 2018 8:56 am

Hi there,
I also am facing a similar.

my esp32 (configured as AP) shows there is a new station connected into it ( even though the station has been connected and transfered data already):

Code: Select all

I (4001604) wifi: n:1 1, o:1 1, ap:1 1, sta:255 255, prof:1   
I (4001604) wifi: station: 74:e5:43:04:86:99 join, AID=1, n, 40U


look at the wifi signal on the station PC (the level bar dramatically downs). After a moment, the wifi completely disappears
. Then even the wifi could be restored but my previous state is lost.
this is a weird phenomena, which I trust it is related to hardware (power consumption,etc). i am looking forward to hearing from experts

Ritesh
Posts: 551
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:37 am
Location: India
Contact:

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby Ritesh » Thu Jan 04, 2018 10:31 am

Hi Espressiif Systems Developer,

We had also did following different test-cases to reproduce and are able to reproduce AP Disappear issue while writing data into flash memory using standard SPI Flash Access APIs along with HTTP Rest Interface Request into long run test.

Code: Select all

Default Partition Mechanism and used Flash Erase + Flash Write API into 0x300000 on every HTTP Post Request of 900 Kbytes
Default Partition Mechanism and used Flash Erase + Flash Write API into 0x200000 on every HTTP Post Request of 900 Kbytes


But, When we replicated above test-code with appropriate delay instead of Flash Erase + Flash Write API with same test-cases at that time it was working fine without any issue.

Would you please help us to resolve this issue as we had tried with all possible test-cases but didn't find any feasible solution yet?
Regards,
Ritesh Prajapati

WiFive
Posts: 1860
Joined: Tue Dec 01, 2015 7:35 am

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby WiFive » Thu Jan 04, 2018 1:11 pm

Ritesh wrote:4) We are using ESP32 IDF 2.1 for development purpose.


I think there are several possible bugfixes in 3.0 that could fix this. You are going to keep getting headache if you stay with 2.1 IMO. To me 2.1 was never production ready.

Ritesh
Posts: 551
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:37 am
Location: India
Contact:

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby Ritesh » Thu Jan 04, 2018 6:42 pm

WiFive wrote:
Ritesh wrote:4) We are using ESP32 IDF 2.1 for development purpose.


I think there are several possible bugfixes in 3.0 that could fix this. You are going to keep getting headache if you stay with 2.1 IMO. To me 2.1 was never production ready.


Hi,

We had already tried with 2.1, 2.1.1 and 3.0 RC1 Release and we are facing same issue while running long run test. We are not getting issue for couple of basic testing.

Also, We had checked and tested different test-cases and faced issue while using HTTP Rest Interface along with SPI Flash Access APIs in which Flash Erase and then Flash Write.

We had checked separate SPI Flash API and separate HTTP Rest Request with AP mode and not faced any AP disappeared issue but when we used SPI Flash Access APIs with HTTP Post request at that time we had faced AP disappeared issue on long run test.

So, Once we faced this issue then we got PP task full messages after 5 to 10 minutes.

Would you please check in which situation this type of issue can be occurred? And how to resolve or overcome that issue?

Let me know if you need sample source with logs for analysis purpose.
Regards,
Ritesh Prajapati

Ritesh
Posts: 551
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:37 am
Location: India
Contact:

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby Ritesh » Fri Jan 05, 2018 5:19 pm

Hi WiFive,

Did you check my last response? Do you need anything else from my side regarding this?
Regards,
Ritesh Prajapati

Ritesh
Posts: 551
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:37 am
Location: India
Contact:

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby Ritesh » Tue Jan 16, 2018 5:38 pm

Hi Espressif Developer,

We had tried to reproduce WiFi AP disappeared issue with ESP32 IDF 3.0 RC1 and not able to reproduce yet.

So, I had tried to compare changes into ESP32 IDF 3.0 w.r.t. ESP32 IDF 2.1 and found lots of changes as per release note.

So, we can not isolate what change was affecting his issue into ESP32 IDF 2.1 SDK.

Do you have any idea or clue to isolate it?
Regards,
Ritesh Prajapati

Ritesh
Posts: 551
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:37 am
Location: India
Contact:

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby Ritesh » Wed Jan 17, 2018 8:35 am

Hi,

Any update for this as per last updates provided by me?
Regards,
Ritesh Prajapati

Ritesh
Posts: 551
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:37 am
Location: India
Contact:

Re: WiFi AP disappeared suddenly while using HTTP Server

Postby Ritesh » Sun Jan 21, 2018 5:48 pm

Hi Loboris or Espressif Developer,

Did you check my couple of last responses which I sent regarding this issue?

I didn't get any update regarding this yet.
Regards,
Ritesh Prajapati

Who is online

Users browsing this forum: jcsbanks and 3 guests