UART corruption During Wifi Connect

bored1
Posts: 1
Joined: Mon Oct 30, 2017 4:03 am

UART corruption During Wifi Connect

Postby bored1 » Mon Oct 30, 2017 4:11 am

Hi,

I have been pulling my hair out trying to understand why I see UART data corruption when trying to connect to a wifi network. Moreover, the board itself never actually connects to wifi. I am using the Sparkfun esp32 board which is stuck into a breadboard.

Below is the log:
ets Jun 8 2016 00:22:57

rst:0x10 (RTCWDT_RTC_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO, clock div:2
load:0x3fff0010,len:4
load:0x3fff0014,len:4448
ho 0 tail 12 room 4
load:0x40078000,len:0
load:0x40078000,len:11460
entry 0x40078cc4
W (26) rtc_clk: Possibly invalid CONFIG_ESP32_XTAL_FREQ setting (26MHz). Detected 26 MHz.
I (1251) cpu_start: Pro cpu up.
I (1251) cpu_start: Single core mode
I (1254) heap_init: Initializing. RAM available for dynamic allocation:
I (1289) heap_init: At 3FFAE2A0 len 00001D60 (7 KiB): DRAM
I (1346) heap_init: At 3FFB7CC8 len 00028338 (160 KiB): DRAM
I (1404) heap_init: At 3FFE0440 len 00003BC0 (14 KiB): D/IRAM
I (1463) heap_init: At 3FFE4350 len 0001BCB0 (111 KiB): D/IRAM
I (1524) heap_init: At 4008F294 len 00010D6C (67 KiB): IRAM
I (1582) cpu_start: Pro cpu start user code
I (1743) cpu_start: Starting scheduler on PRO CPU.
I (1852) wifi: wifi firmware version: ac8c7da
I (1852) wifi: config NVS flash: enabled
I (1852) wifi: config nano formating: disabled
I (1853) system_api: Base MAC address is not set, read default base MAC address from BLK0 of EFUSE
I (1863) system_api: Base MAC address is not set, read default base MAC address from BLK0 of EFUSE
I (1887) wifi: Init dynamic tx buffer num: 32
I (1887) wifi: Init data frame dynamic rx buffer num: 32
I (1887) wifi: Init management frame dynamic rx buffer num: 32
I (1891) wifi: wifi driver task: 3ffc2534, prio:23, stack:4096
I (1896) wifi: Init static rx buffer num: 10
I (1900) wifi: Init dynamic rx buffer num: 32
I (1904) wifi: Init rx ampdu len mblock:7
I (1908) wifi: Init lldesc rx ampdu entry mblock:4
I (1913) wifi: wifi power manager task: 0x3ffc79b0 prio: 21 stack: 2560
Setting WiFi configuration SSID cloud...
I (1947) phy: phy_version: 359.0, ������������
՝�������b��҂�҂�b�b�ڴj5RJB�ʢ�J�����j����Қх�B��҂
���’�2��"�Jj�� (2672) wifi: n:6 0, o:1 0, ap:255 255, sta:6 0, prof:1
I (3330) wi������������ѕ�?���������-> auth (b0)
The code is straight from an example:

Code: Select all

static void initialise_wifi(void)
{
        tcpip_adapter_init();
        wifi_event_group = xEventGroupCreate();
        ESP_ERROR_CHECK( esp_event_loop_init(event_handler, NULL) );
        wifi_init_config_t cfg = WIFI_INIT_CONFIG_DEFAULT();
        ESP_ERROR_CHECK( esp_wifi_init(&cfg) );
        ESP_ERROR_CHECK( esp_wifi_set_storage(WIFI_STORAGE_RAM) );
        wifi_config_t wifi_config = { 
                .sta = { 
                        .ssid = WIFI_SSID,
                        .password = WIFI_PASS,
                },
        };
        fprintf(stderr, "Setting WiFi configuration SSID %s...\n", wifi_config.sta.ssid);
        ESP_ERROR_CHECK( esp_wifi_set_mode(WIFI_MODE_STA) );
        ESP_ERROR_CHECK( esp_wifi_set_config(WIFI_IF_STA, &wifi_config) );
        ESP_ERROR_CHECK( esp_wifi_start() );
}


ESP_Sprite
Posts: 4444
Joined: Thu Nov 26, 2015 4:08 am

Re: UART corruption During Wifi Connect

Postby ESP_Sprite » Mon Oct 30, 2017 5:58 pm

Are you 100% sure your power is OK? In the case of the ESP32 Thing and devboards like it, the issue usually is with the USB lead having too much internal resistance and the power dropping out when the board tries to do anything with WiFi.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests