download problem

Beroy40
Posts: 5
Joined: Sun Mar 25, 2018 9:50 pm

download problem

Postby Beroy40 » Sun Mar 25, 2018 9:54 pm

Hello
I have a download problem with a ESP32 WROOM. l connects well but seems not to detect FLASH. Here is the error message.
I check everything, change the ESP but still the same.
Do you have an idea.
thank you in advance

Archiving built core (caching) in: C:\Users\Luc\AppData\Local\Temp\arduino_cache_916759\core\core_espressif_esp32_esp32_FlashMode_qio,FlashFreq_80,FlashSize_4M,UploadSpeed_921600,DebugLevel_none_3e5d3f9bb53412721363cb0cb542074b.a
Le croquis utilise 154674 octets (11%) de l'espace de stockage de programmes. Le maximum est de 1310720 octets.
Les variables globales utilisent 10832 octets (3%) de mémoire dynamique, ce qui laisse 284080 octets pour les variables locales. Le maximum est de 294912 octets.
esptool.py v2.1
Connecting........_
Chip is ESP32D0WDQ6 (revision 1)
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Changing baud rate to 921600
Changed.
Configuring flash size...
Warning: Could not auto-detect Flash size (FlashID=0xffffff, SizeID=0xff), defaulting to 4MB
Compressed 8192 bytes to 47...

A fatal error occurred: Timed out waiting for packet content
A fatal error occurred: Timed out waiting for packet content

ESP_Angus
Posts: 895
Joined: Sun May 08, 2016 4:11 am

Re: download problem

Postby ESP_Angus » Sun Mar 25, 2018 10:12 pm

Hi Beroy,

What hardware (development board, etc) is connected to the WROOM? Is it possible something is connected to the SPI flash GPIOs of the WROOM module (GPIOs 6-11 inclusive)?

Beroy40
Posts: 5
Joined: Sun Mar 25, 2018 9:50 pm

Re: download problem

Postby Beroy40 » Mon Mar 26, 2018 6:44 am

Hello and thank you for your answer.
No nothing is connected to GPIO6-> GPIO11.
see diagram. I do not know what to do anymore.
Thanks for your help
Attachments
Capture.JPG
Capture.JPG (99.89 KiB) Viewed 525 times

Beroy40
Posts: 5
Joined: Sun Mar 25, 2018 9:50 pm

Re: download problem

Postby Beroy40 » Mon Mar 26, 2018 6:49 am

Here is the part to lower the code.
And here is what I have as a message on the COM port (normal mode):
rst: 0x1 (POWERON_RESET), boot: 0x33 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
flash read err, 1000
ets_main.c 371
ands Jun 8 2016 00:22:57

rst: 0x10 (RTCWDT_RTC_RESET), boot: 0x33 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
flash read err, 1000
ets_main.c 371
ands Jun 8 2016 00:22:57
.
.
.
Attachments
Prog.JPG
Prog.JPG (32.65 KiB) Viewed 525 times

ESP_Angus
Posts: 895
Joined: Sun May 08, 2016 4:11 am

Re: download problem

Postby ESP_Angus » Tue Mar 27, 2018 6:22 am

If there are no shorts or other assembly/soldering problems on those same pins on the board then it's possible your WROOM has a faulty flash chip.

WiFive
Posts: 1683
Joined: Tue Dec 01, 2015 7:35 am

Re: download problem

Postby WiFive » Tue Mar 27, 2018 6:36 am

boot: 0x33 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)

This means gpio12 is pulled high at boot (1-wire/i2c pull-up) selecting 1.8v flash voltage which is not correct for wroom32. Gpio12 should be pulled low at boot.

Beroy40
Posts: 5
Joined: Sun Mar 25, 2018 9:50 pm

Re: download problem

Postby Beroy40 » Tue Mar 27, 2018 6:57 am

THANK YOU MUCH, you're right.
I am really stupid because I had read that on the datasheet but I had not made the connection between MTDI and GPIO12.
Everything is working properly!

ningappa BS
Posts: 18
Joined: Sat Mar 17, 2018 4:49 am

Re: download problem

Postby ningappa BS » Mon Apr 23, 2018 5:29 am

even am getting the same problem, what is the solution for that.

Beroy40
Posts: 5
Joined: Sun Mar 25, 2018 9:50 pm

Re: download problem

Postby Beroy40 » Sat Apr 28, 2018 9:01 pm

As WiFive said, Gpio12 must be pulled down at startup.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests