ESP32-D0WD with OV2640 camera.

Hairyloon
Posts: 4
Joined: Tue Oct 01, 2019 8:58 pm

ESP32-D0WD with OV2640 camera.

Postby Hairyloon » Wed Oct 02, 2019 5:09 pm

I've been trying to get one of these ESP32-Cam modules to work without success.
The first problem is that it keeps giving me "Brownout detector was triggered". Usually, if I leave it running then it settles down and gives me some other error: usually "camera probe failed with error 0x20001", but I've also had "camera: failed to set frame size e (4745) camera demo: camera init failed with error 0x20002" on one of them.

I'm currently trying "esp-who" from https://robotzero.one/esp32-camera-module/ but that one won't settle down out of the brown out cycle.

I'm reasonably sure that it has plenty of power. I'll find a meter in a mo and check the voltages...

pushtoopen
Posts: 14
Joined: Sun Feb 25, 2018 4:11 pm

Re: ESP32-D0WD with OV2640 camera.

Postby pushtoopen » Sun Oct 06, 2019 6:38 am

I was able to get esp-CAM it working electrically with this tutorial: https://randomnerdtutorials.com/esp32-c ... duino-ide/

I use this cable to flash to it:

https://www.amazon.com/Converter-Termin ... 06ZYPLFNB/

I highly recommend the esp-eye only because of the additional ram built into the board. It's likely to have better luck with power issues and consistent working capability.

Hairyloon
Posts: 4
Joined: Tue Oct 01, 2019 8:58 pm

Re: ESP32-D0WD with OV2640 camera.

Postby Hairyloon » Mon Oct 14, 2019 8:34 pm

It turns out I was mistaken about having plenty of power: gave it to a friend to try and it worked perfectly fine, brought it home and it is still flaky.
The only significant difference appears to be the power source...

Hairyloon
Posts: 4
Joined: Tue Oct 01, 2019 8:58 pm

Re: ESP32-D0WD with OV2640 camera.

Postby Hairyloon » Fri Oct 18, 2019 7:29 am

Hairyloon wrote:
Mon Oct 14, 2019 8:34 pm
It turns out I was mistaken about having plenty of power: gave it to a friend to try and it worked perfectly fine, brought it home and it is still flaky.
The only significant difference appears to be the power source...
Or perhaps not. I've now tried a power source that I have complete confidence in and it works, some of the time, for short periods...
I perhaps think we did not do a long enough test run at my friends.

The question now is of whether it is simply a defective board. Any suggestions on how to test it?

Hairyloon
Posts: 4
Joined: Tue Oct 01, 2019 8:58 pm

Re: ESP32-D0WD with OV2640 camera.

Postby Hairyloon » Fri Jan 24, 2020 2:23 pm

The power issue appears to be solvable with a big fat capacitor. There was a post on the Random Nerd tutorial suggesting 1000μF which seems like a heck of a lot, but I had one to had and it worked fine.
I tried a 100μF and it didn't, though I was getting "camera not recognised" errors rather than brownouts.

I don't know if this helps anybody to work out what's going on...

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], marommel, MSN [Bot] and 23 guests