esp_image checksum failed while reboot test

alvin_xie
Posts: 17
Joined: Fri May 11, 2018 1:48 am

esp_image checksum failed while reboot test

Postby alvin_xie » Wed May 23, 2018 11:20 am

I just test ESP32 module while reboot all the time.
but it goes wrong once.

Code: Select all

rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO, clock div:2
load:0x3fff0018,len:4
load:0x3fff001c,len:5772
load:0x40078000,len:0
load:0x40078000,len:13804
entry 0x40079030
I (67) boot: Detected ESP32
I (32) boot: ESP-IDF v3.0-dev-1147-g8e04b861-dirty 2nd stage bootloader
I (32) boot: compile time 15:34:55
I (33) boot: Enabling RNG early entropy source...
I (38) boot: SPI Speed      : 40MHz
I (42) boot: SPI Mode       : DIO
I (46) boot: SPI Flash Size : 4MB
I (50) boot: Partition Table:
I (54) boot: ## Label            Usage          Type ST Offset   Length
I (61) boot:  0 nvs              WiFi data        01 02 00009000 00006000
I (69) boot:  1 phy_init         RF data          01 01 0000f000 00001000
I (76) boot:  2 factory          factory app      00 00 00010000 00100000
I (84) boot: End of partition table
I (88) esp_image: segment 0: paddr=0x00010020 vaddr=0x3f400020 size=0x16d80 ( 93568) map
I (129) esp_image: segment 1: paddr=0x00026da8 vaddr=0x3ffb0000 size=0x031cc ( 12748) load
I (135) esp_image: segment 2: paddr=0x00029f7c vaddr=0x40080000 size=0x00400 (  1024) load
I (136) esp_image: segment 3: paddr=0x0002a384 vaddr=0x40080400 size=0x05c8c ( 23692) load
I (155) esp_image: segment 4: paddr=0x00030018 vaddr=0x400d0018 size=0x59484 (365700) map
I (282) esp_image: segment 5: paddr=0x000894a4 vaddr=0x4008608c size=0x0b208 ( 45576) load
I (301) esp_image: segment 6: paddr=0x000946b4 vaddr=0x400c0000 size=0x00000 (     0) load
E (301) esp_image: Checksum failed. Calculated 0x68 read 0x50
E (305) boot: Factory app partition is not bootable
E (311) boot: No bootable app partitions in the partition table
user code done

User avatar
kolban
Posts: 1683
Joined: Mon Nov 16, 2015 4:43 pm
Location: Texas, USA

Re: esp_image checksum failed while reboot test

Postby kolban » Wed May 23, 2018 9:03 pm

Did you flash an application into your ESP32? If so, what procedure did you follow? Did you get any errors or issues?
Free book on ESP32 available here: https://leanpub.com/kolban-ESP32

alvin_xie
Posts: 17
Joined: Fri May 11, 2018 1:48 am

Re: esp_image checksum failed while reboot test

Postby alvin_xie » Thu May 24, 2018 12:34 am

kolban wrote:Did you flash an application into your ESP32? If so, what procedure did you follow? Did you get any errors or issues?

yes,flash an application,it works well about 2 hours,but comes this issue(checksum issue) while rebooting test.
what do you mean "what procedure did you follow?" ?

User avatar
kolban
Posts: 1683
Joined: Mon Nov 16, 2015 4:43 pm
Location: Texas, USA

Re: esp_image checksum failed while reboot test

Postby kolban » Thu May 24, 2018 1:40 am

Sorry ... I had assumed that the issue you were reporting happened every time you booted and didn't suddenly "just start failing" and then won't reboot. I've nothing to offer I'm afraid. My only guess is that flash is being corrupted. Does the same thing happen on a different ESP32 instance? Do you perhaps have logic in your code that may be overwriting flash? Do you have some external devices attached to the I/O pins of the ESP32 that are used for flash access?
Free book on ESP32 available here: https://leanpub.com/kolban-ESP32

WiFive
Posts: 1976
Joined: Tue Dec 01, 2015 7:35 am

Re: esp_image checksum failed while reboot test

Postby WiFive » Thu May 24, 2018 2:47 am

If it seems to get stuck randomly but works on the next try you could modify the 2nd stage bootloader to restart instead of quit.

alvin_xie
Posts: 17
Joined: Fri May 11, 2018 1:48 am

Re: esp_image checksum failed while reboot test

Postby alvin_xie » Thu May 24, 2018 3:35 am

WiFive wrote:If it seems to get stuck randomly but works on the next try you could modify the 2nd stage bootloader to restart instead of quit.

how to modify this? thanks!

alvin_xie
Posts: 17
Joined: Fri May 11, 2018 1:48 am

Re: esp_image checksum failed while reboot test

Postby alvin_xie » Thu May 24, 2018 3:42 am

kolban wrote:Sorry ... I had assumed that the issue you were reporting happened every time you booted and didn't suddenly "just start failing" and then won't reboot. I've nothing to offer I'm afraid. My only guess is that flash is being corrupted. Does the same thing happen on a different ESP32 instance? Do you perhaps have logic in your code that may be overwriting flash? Do you have some external devices attached to the I/O pins of the ESP32 that are used for flash access?

Does the same thing happen on a different ESP32 instance?
-haven't test.
Do you perhaps have logic in your code that may be overwriting flash?
-it seams not,just a application has been flashed.
Do you have some external devices attached to the I/O pins of the ESP32 that are used for flash access?
-do not have.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests