WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Alnitak
Posts: 4
Joined: Mon Sep 25, 2017 9:44 am

WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby Alnitak » Mon Sep 25, 2017 9:48 am

Has anyone got the Heltec WiFi Lora 32 board working with ESP-IDF?

Mine appears to successfully flash, but when I run "make monitor" I get output like this:

Code: Select all

ets Jun  8 2016 00:22:57

rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x17 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO, clock div:1
load:0x3fff0010,len:4
load:0x3fff0014,len:7692
load:0x40078000,len:0
load:0x40078000,len:13564
entry 0x40079318
W (23) rtc_clk: Possibly invalid CONFIG_ESP32_XTAL_FREQ setting (40MHz). Detected 26 MHz.
?n???$n?
        c?lB?p~?o?$???b??????b$b???B???lc?
                                          ?{r??p??o??????oN?p?n??Br?N?lol?n????$n?
No matter what baud rate I set for the monitor I get garbage appearing.

Thanks.

ESP_Sprite
Posts: 3603
Joined: Thu Nov 26, 2015 4:08 am

Re: WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby ESP_Sprite » Mon Sep 25, 2017 10:13 am

Code: Select all

rtc_clk: Possibly invalid CONFIG_ESP32_XTAL_FREQ setting (40MHz). Detected 26 MHz.
is on point; your board probably has a 26MH crystal but your project is configured for a 40MHz one. Run make menuconfig and go to components -> esp32-specifc -> main xtal frequency to change this.

Alnitak
Posts: 4
Joined: Mon Sep 25, 2017 9:44 am

Re: WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby Alnitak » Mon Sep 25, 2017 3:32 pm

Thanks - that was it. I'd found the flash speed setting for 26 MHz, but not the main crystal setting!

yo2lts
Posts: 1
Joined: Sun Dec 10, 2017 6:36 pm

Re: WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby yo2lts » Sun Dec 10, 2017 6:38 pm

Yes! Work! Thanks! This is the problems! Lora working 26Mhz

Valerii
Posts: 16
Joined: Wed Dec 27, 2017 4:20 pm

Re: WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby Valerii » Wed Jan 03, 2018 10:49 am

Hello, I have just started with ESP32 and tried to run esp-idf gatt-server example on Heltek board. I configured everthing as described in idf tutorials, successfully built in eclipse and flashed to device. The monitor shows:

Code: Select all

...
I (613) GATTS_DEMO: REGISTER_APP_EVT, status 0, app_id 0
I (623) GATTS_DEMO: CREATE_SERVICE_EVT, status 0,  service_handle 40
I (623) GATTS_DEMO: SERVICE_START_EVT, status 0, service_handle 40
I (633) GATTS_DEMO: ADD_CHAR_EVT, status 0,  attr_handle 42, service_handle 40
I (633) GATTS_DEMO: the gatts demo char length = 3
I (633) GATTS_DEMO: prf_char[0] =11
I (633) GATTS_DEMO: prf_char[1] =22
I (633) GATTS_DEMO: prf_char[2] =33
I (643) GATTS_DEMO: ADD_DESCR_EVT, status 0, attr_handle 43, service_handle 40
I (643) GATTS_DEMO: REGISTER_APP_EVT, status 0, app_id 1
I (643) GATTS_DEMO: CREATE_SERVICE_EVT, status 0,  service_handle 44
E (653) BT: osi_mem_dbg_record invalid !!
I (653) GATTS_DEMO: SERVICE_START_EVT, status 0, service_handle 44
I (653) GATTS_DEMO: ADD_CHAR_EVT, status 0,  attr_handle 46, service_handle 44
I (663) GATTS_DEMO: ADD_DESCR_EVT, status 0, attr_handle 47, service_handle 44
And thats all, no BLE scanned by nRF Connect. I checked "esp_ble_gap_ "functions return values and they are all 0. But It seems that bluetooth hardware does not work. Please help.

mbutura
Posts: 10
Joined: Tue Jan 02, 2018 3:38 pm

Re: WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby mbutura » Fri Jan 05, 2018 4:23 am

Could you specify what branch you are on? I could test with the Heltec board I have.

chegewara
Posts: 1138
Joined: Wed Jun 14, 2017 9:00 pm

Re: WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby chegewara » Fri Jan 05, 2018 4:42 am

Valerii wrote:Hello, I have just started with ESP32 and tried to run esp-idf gatt-server example on Heltek board. I configured everthing as described in idf tutorials, successfully built in eclipse and flashed to device. The monitor shows:

Code: Select all

...
I (613) GATTS_DEMO: REGISTER_APP_EVT, status 0, app_id 0
I (623) GATTS_DEMO: CREATE_SERVICE_EVT, status 0,  service_handle 40
I (623) GATTS_DEMO: SERVICE_START_EVT, status 0, service_handle 40
I (633) GATTS_DEMO: ADD_CHAR_EVT, status 0,  attr_handle 42, service_handle 40
I (633) GATTS_DEMO: the gatts demo char length = 3
I (633) GATTS_DEMO: prf_char[0] =11
I (633) GATTS_DEMO: prf_char[1] =22
I (633) GATTS_DEMO: prf_char[2] =33
I (643) GATTS_DEMO: ADD_DESCR_EVT, status 0, attr_handle 43, service_handle 40
I (643) GATTS_DEMO: REGISTER_APP_EVT, status 0, app_id 1
I (643) GATTS_DEMO: CREATE_SERVICE_EVT, status 0,  service_handle 44
E (653) BT: osi_mem_dbg_record invalid !!
I (653) GATTS_DEMO: SERVICE_START_EVT, status 0, service_handle 44
I (653) GATTS_DEMO: ADD_CHAR_EVT, status 0,  attr_handle 46, service_handle 44
I (663) GATTS_DEMO: ADD_DESCR_EVT, status 0, attr_handle 47, service_handle 44
And thats all, no BLE scanned by nRF Connect. I checked "esp_ble_gap_ "functions return values and they are all 0. But It seems that bluetooth hardware does not work. Please help.
Could you run make menuconfig and change Component config->Log output to debug or verbose?

Valerii
Posts: 16
Joined: Wed Dec 27, 2017 4:20 pm

Re: WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby Valerii » Thu Jan 18, 2018 5:01 pm

Thank you for advice,
I think the problem was in wrong setup so I took clean sdkconfig file and configured serial port and it started to work.

User avatar
fasani
Posts: 88
Joined: Wed Jan 30, 2019 12:00 pm
Location: Berlin
Contact:

Re: WiFi Lora 32 board and ESP-IDF

Postby fasani » Tue Feb 19, 2019 10:57 pm

Did someone manage to compile this for the Heltec boards ?

Even having changed this setting in menuconf:

CONFIG_ESP32_XTAL_FREQ_40=
CONFIG_ESP32_XTAL_FREQ_26=y
CONFIG_ESP32_XTAL_FREQ_AUTO=
CONFIG_ESP32_XTAL_FREQ=26

I still see the same error in the console log:
[0;33mW (64) rtc_clk_init: Possibly invalid CONFIG_ESP32_XTAL_FREQ setting (40MHz). Detected 26 MHz.
Backend developer-PHP Engineer
https://CALE.es ESP32 E-Ink Screen manager - Berlin, Germany

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests